Qofte me patate dhe veze


Perberesit
6 ve te ziera
3 patate mesatare te ziera
2-3 qepe te reja
2 ve ta fresketa
1 luge pavllake(shmant)
1 luge miell
1 luge prezlle(therrime buke)
Krip,biber te zi dhe vaj per fergim
Qerohen vezet dhe patatet dhe grihen ne katrore te imet dhe kesaj mase i shtohet qepa e grire imet, vezet e fresketa, pavllaka, mielli ,prezllet dhe kriposen me kripe dhe biber sipas shijes dhe behet nje mase homogjene. Pastaj merren me luge dhe formohen  toptha te vegjel me dore dhe fergohen ne vaj te nxehte. Nuk ka nevoje te fergohen  shume sepse te gjith perbersit jan pothuajse te gatshem.


Kek

Perberesit:

2 veze

Krip

30 gr buter

100 gr sheqer

1 pako sheqer vanille

250 gr jogurt

250 gr griz

2 luge qaji bakin

200 gr malina

50 gr arra te coptuara

Sheqer pluhur

Pergaditja:

1.Ndajme te bardhat e vezeve nga te verdhat. Te bardhat dhe 1 prise krip e rrahim me mikser. Te verdhat e vezeve, buterin, sheqerin dhe sheqer vanillen e rrahim me mikser 8 minuta deri sa masa te trashet ia shtojme jogurtin pastaj bakinin dhe grizen dhe ne fund me kujdes te bardhat e vezeve te rrahura.

2.Gjysmen e brumit e qesim ne nje tepsi(1,2 l) te lyer me buter dhe mbi i shperndajme 100 gr malina pastaj ia qesim gjysmen tjeter te brumit. Me 100 gr malina tjera e mbulojme siperfaqen e brumit dhe i qesim mbi arrat.

3.Ne temperatur 175 Grad te pjeket per 80 minuta.Mbas 50 minuta e mbulojme me folie. Pasi te pjeket e largojme nga furra dhe e lem te ftohet dhe e dekorojme me sheqer pluhur

Kek ne forme

125 gr gjalp,ose margarine ne temp. dhome
250 gr sheqer
3 veze
500 gr miell
1peciv
120 gr.me copa portokalli
100 gr.rrush te terur .
200 gr kos
Per sherbetin:
200 ml leng portokalli
lekura e 1 portokalli
200 gr sheqer
Gjalpi ,vezet dhe kosi duhet ti keni nxjerre sh. kohe me pare nga frigo. e te jene ne temp. te dhomes. Nxeheni furrin ne 180 grade. Perzjeni miellin me peciv.
Rrihni gjalpin me sheqerin e shtoni 1 e nga 1 vezet. Ne vazhdim ,hidhni ne menyre alternative nje here miell e nje here kos. Ne fund hidhni copat e portokallit si dhe rrushin e terur (mund ti shtoni dhe copa qokollade). E zbrazim masen e keikut ne forme te lyer me pak gjalp,ose margarine dhe e pjekim per 45′-50′. 10′ para se te perfundoje pjekja,pergatisni sherbetin. Sapo te piqet keiku, i hidhni sherbetin. Nqs siperfaqja e keikut eshte e forte ,qe te thithe mire sherbetin,e shponi ne vende te ndryshme me nje kruajtese dhembesh. E lini te ftohet krejt dhe e permbysni,permbi I hidhni sheqer pluhur ose kokos.

Palepetat) Pallaqinka

Palepetat) Pallaqinka

Perberesit:
- 5 veze,
- gjysme litre qumesht (ne mungese te qumeshtit vetem uje),
- pak kripe,
- 1 sheqer vanileje,
- 1 filxhan kafeje vaj,
- 400 gram miell.

Menyra e gatimit:
Se pari tunden vezet pastaj shtohen: qumeshti, vaji, kripa, sheqeri i vaniles e mielli dhe tunden te gjitha. Tigani per palepete, pasi ngrohet me pare, lyhet me pak vaj. Pastaj, e hedhim pak brume aq sa te krijohet nje pete e holle me trashe si prej 1mm. Palepetet piqen ne te dyja anet. Keshtu vazhdon derisa te harxhohet i tere brumi.

- Palepetat mund te lyhen sipas zgjedhjes: me mermelat, me mjalte, me djathe etj. I mbeshtjellim ne forme roleje dhe i vendosim ne pjat.

Torte me boronica



Torte me boronica

Përbërësit
Për pandispanjen :

• 3 vezë
• 1 të verdhë të vezës
• 4 lugë supe sheqer
• Gjysmë filxhani kafeje me vaj
• 1 qese sheqer vaniljeje
• Për mbushje: 1 kg boronica
• 1 të bardhë të vezës
• Për zbukurim:
• 2 qese shllag
• Disa kokrra boronica
• 200 ml qumësht

Përgatitja:

Tundni mirë tri vezë dhe të verdhët e vezës me sheqer vaniljeje. Më pas ia shtoni miellin dhe vajin, tundni edhe pak, vendoseni në tepsi dhe piqeni në furrë në 180 gradë celsius. Boronicat ndrydihni me pirun, i ëmbëlsoni dhe i përzini me të bardhët e tundur të vezës. Mbushjen e përgatitur njëtrajtësisht e vendosni mbi pandispanjen e pjekur dhe e ktheni në furrë për dy-tre minuta, derisa të forcohet e bardha e vezës. Torten e lini që të ftohet, ndërsa para se ta shërbeni e zbukuroni me shllag dhe disa kokrra boronica.

havlla

havlla

Nevojiten:
1 gote sheqer
1/2 gote uje
1/4 gote uje trendafilli
4-6 luge shafran
1-kuti gjalp pa kripe
1 gote miell

Pergatitja:
Ne nje tigan te vogel hidhni sheqerin dhe ujin dhe lereni te zihet. Kur sheqeri eshte shperbere, shtoni shafranit dhe ujin e trendafilit. Hiqeni nga zjarri kur te shihni se eshte formuar shurupi. Ne je tigan te vogel vendosni gjalpin dhe lereni te shkrihet ne nxehtesi mesatare. Shtoni miellin me ngadale dhe perziejini me gjalpin derisa te formohet nje mase e njejte. Me pas shtoni shurupin , shafronit dhe ujin e trendafilit duke i perzier se bashku.Sipas shijes suaj mund ti shtoni edhe festeka . Hiqeni masen e formuar nga zjarri dhe vendosni ne forma sipas deshires dhe lereni te ftohet.Ju befte mire.

Tiramisu

Tiramisù, eshte nje nga embelsirat italiane me te njohura ne bote. Per ta pregatitur sipas recetes tradicionale nevojiten biskota Savoiardi, kafe, kakao pluhur, sheqer, maskarpone dhe veze te fresketa. Ne kete recete nuk parashikohet perdorimi i likerit (psh rum apo marsala), sepse embelsira i dedikohej si femijeve ashtu dhe te rriturve. Ne ditet e sotme egzistojne lloje te ndryshme te Tiramisù-se si ajo me fruta pylli, me limon, me luleshtrydhe, me ananas, me kos, me banane dhe me manaferra.
Perberesit per 8 persona

400gr biskota Savoiardi
500gr krem maskarpone
6 veze mesatare
120gr sheqer + 2 luge per kafen
kafe ekspres per te lagur Savoiardi-t
kakao pluhur per te sperkatur Tiramisù-ne

Si fillim, pregatisim kafen ekspres (ose moka) e cila do te na nevojitet per te lagur biskotat (rreth nje filxhan caji), e hedhim ne nje ene te vogel, e sheqerosim dhe e leme te ftohet.

Me ndihmen e nje rrahesi elektrik, rrahim te verdhat e vezeve me gjysmen e sheqerit duke formuar nje perberje kremoze dhe me ngjyre te hapur.

Shtojme pak nga pak kremin maskarpone tek te verdhat e vezeve duke vazhduar rrahjen me shpejtesi minimale derisa te dy kremerat te homogjenizohen plotesisht.

Ne nje ene tjeter rrahim te bardhat e vezeve me pak kripe, dhe pasi te jete formuar nje mase qe nuk bie nga ena i shtojme sheqerin duke e perzjere edhe per pak minuta. Kremin me te bardhat e vezeve ia shtojme te verdhave te vezeve me sheqerin dhe maskarponen; ne kete menyre kemi perftuar kremin e Tiramisù-se.

Vendosim me rradhe biskotat Savoiardi ne nje bazament te qendrueshem (psh nje karton te forte) ose ne nje tave te madhe dhe fillojme ti lagim me kafen e pregatitur me pare derisa te jene komplet te zbutura por jo te squllura. I mbulojme biskotat me nje shtrese kremit qe pregatitem me siper dhe veprojme ne te njejten menyre edhe me shtresen e dyte duke patur kujdes qe; nqs ne shtresen e pare Savoiardit i kemi vendosur horizontalisht, tani i vendosim vertikalisht. E mbulojme embelsiren me kremin e mbetur duke e sperkatur siperfaqen me kakao pluhur apo copeza cokollatash te prera imet. E vendosim ne frigorifer per disa ore dhe tiramisù- ja jone eshte gati per tu servirur.

*Keshille: Duke qene se vezet nuk gatuhen, ato duhet te jene shume te fresketa. Per ti dhene nje shije me te vecante Tiramisù-se, i hedhim vezeve pak rum apo marsala dhe vazhdojme proceduren si me siper

Torta me cokollate


Perberesit

16 veze
500 gr sheqer pluhur
500 gr galpe
200 gr keks i bluar
600 gr qokollate per zierje
300 gr krem pana

Udhezimet

Te bardhe ndahet nga te verdhet e vezeve dhe tundet derisa te behet nji shkume e forte.
Ne nje ene tjeter tunden te verdhat e vezeve me sheqer pluhur dhe me gjalpe (margarine), shtohen keksat e bluar dhe cokollata e shkrire dhe te gjitha perzihen mire.
Ne kete mase te pregaditur me cokollate shtohen shkuma nga te bardhatt e vezeve perzihet ngadale dhe ndahet ne dy pjese.
Nga njera pjese e ndare piqen ne kallepin e rrumbullaket per embelsira tri pandispanja.
Ndersa pjesen e dute te kremit e leme ne frigoriferqe te ftohet dhe ta perdorim si krem.
Kremi nga vanilja tundet me krem pana te trashe.
Pandispanja e pare lyhet me 1/3 e kremit shtrihet mbi te 1/3 e krem panes nga vanilja dhe e njejta procedure perseritet edhe nje here.
E tera mbulohet me pandispanjen e trete ,lyhet me kremin e mbetur dhe dekorohet me krem pana nga vanilja.

Role me mbushje sipas deshires

Përbërësit:

-4 kokrra veze ,

-100gr miell,

-150gr sheqer

-gjysme luge vanilje pluhur,

-reçel ose nutella(cokokrema).

Përgatitja: I ndajmë vezët te bardhen veç nga e verdha. Te verdhen e rrahim me sheqerin dhe vaniljen, pastaj rrahim te bardhen e vezës deri sa te trashet dhe e bashkojmë me pjesën tjetër ku aty hedhim dhe miellin. I përziejmë te gjitha bashke, i hedhim ne një tave dhe e fusim ne furre për ta lënë jo me shume se 15-20 min.

E heqim nga furra si dhe nga tava, e lyejmë me reçel ose nutela dhe me kujdes e rrotullojmë ne forme roleje. Lihet te ftohet ne temperaturë ambienti. Pasi ftohet e presim ne feta jo shumë te trasha dhe sipas dëshirës mund ta spërkasim me sheqer pluhur.

Kek i mbushur



Përbërësit:

- 1 dozë pandispanjë
- 1 litër ajkë
- 100 gr bajame të pjekura
- 100 gr lajthi të pjekura
- 150 gr çokollatë
- 50 gr fruta të sheqerosura
- 50 gr sheqer pluhur

Për shurupin:

- 200 ml ujë
- 150 gr sheqer
- 3 lugë konjak brandy
- 3 lugë rum

Përgatitja:

Priteni në feta pandispanjën. Rriheni ajkën dhe lëreni të pushojë. Grijini bajamet dhe lajthitë dhe lëreni dhe thërrmojeni çokollatën. Përgatitni sherbetin duke zier ujë për ndonjë minutë e duke i shtuar pastaj sheqerin, konjakun brandy, rum dhe lëreni të ftohet. Lagini anët e tavës me ujë me sheqer dhe visheni me fetat e pandispanjës; lageni me sherbetin e përgatitur. Përziejeni me kujdes ajkën e rrahur me sheqer pluhur, bajamet e lajthitë e grira, frutat e sheqerosur të copëtuar, copëzat e çokollatës. Hidheni gjithë masën në tavë dhe mbulojeni me fetat e tjera të pandispanjës. Çojeni në frigorifer për 5 orë, së paku. Për ta hequr nga forma zhyteni në ujë të ftohtë për ndonjë minutë.

Role me banane e chokollat

Përbërësit

8 vezë,
8 lugë sheqer,
10 arra të bluara,
1 lugë miell,
lëvore limoni,
300 gr.xhem pemësh sipas zgjedhjes,
2-3 banane,
100 gr.çokollatë.

Udhëzimet

Tunden vezët me sheqer në marengë të dendur.
Shtohen arrat,mielli dhe lëvorja e limonitduke i përzier me lugë.
Masa derdhet në tepsi katrore të shtruar me letër të yndyrshme.
Piqet në furrë me temp.200 gradë C.
Brumi i pjekur përmbyset në pecetë të lagur.
Largohet letra dhe e nxehtë lyhet në tërë sipërfaqen me xhem.
Në skaj ku do të fillojë mbështjellja,rradhiten bananet e qëruara dhe të spërkatura me lëng limoni.
Korja mbështillet me kujdes në roladë.
Pasi të ftohet,lyhet me 100 gr.çokollatë të shkrirë në avull me 2 lugë qumësht dhe 2 lugë vaj.Pritet në rrath trashësie sipas dëshirës.
Shërbehet brenda ditës.

chokollata vafer (pergatitja)

Përbërësit

30 lugë qumësht
400 gr sheqer
250 gr margarinë
150 gr keksa të bluar
150 gr arra të bluara
50 gr çokollate të zezë
50 gr çokollate të bardhë
Një komplet obllande prej pese fletave

Vlohet qumështi me sheqer dhe margarinë. Pastaj shtohen keksat e bluar, arrat dhe çokollatat dhe lihet të zihet edhe për 2-3 minuta në zjarr të ulët. Largohet masa nga zjarri dhe ashtu e ngrohët i lyen një nga një të tëra shtresat e obllandes por kihet kujdes që masa të shtrihet mirë dhe rrafsh në gjithë sipërfaqen. Ne fund i qitet një masë e rrafshët mbi të por jo e rëndë (preferohet tepsia e shporetit të rrymes që është katrore e zbrazët) me qëllim që masa të ngjitet dhe e lëmë të ftohet. Në fund e presim në katrorka sipas dëshires dhe e shërbejmë.

Molto Shtepie



Përbërësit:
 2 qeska tharm buke,
1/2 lit qumësht,
2-4 lugë sheqer,
pak kripë,
2 vezë,
1 filxhan kafeje vaj,
1 sheqer vanileje,
afro 800 gr miell,
1 vezë për lyerje,
susam,
50 gr gjalpë.

Përgatitja:
Maja ulet në pak qumësht të vakët me 1 lugë të vogël sheqer dhe 1 lugë miell. Në qumështin e vakët shtohen tharmi i ardhur, vezët, vaji, kripa, sheqeri, sheqeri vanilje dhe mielli i situr.
Brumi përzihet dhe pak tundet me lugë druri e pastaj derdhet në tavolinë të përmillur dhe ngjeshet mirë e mirë gjersa të gatuhet një brum i butë dhe i lëmuar.
Brumi i butë vendoset në enë ku është zënë, lyhet me vaj për të mos krijuar kore, mbulohet për të ardhë dhe dyfishuar volumin për afro 2 orë në vend të ngrohtë.
Brumi i ardhur ngjeshet pak, ndahet në afro 20 toptha.
Hapen kuleçtë në madhësi pjate dhe, me ose pa djathë ose xhem brenda, mbështillen kiflet në forma të ndryshme.
Kiflet vijnë 30-40 minuta, kyçet furra në 190 gradë C, pastaj lyhen me vezë të tundur, u hidhet mbi susam, nga një copëz gjalpë dhe futen në furrë për t’u pjekur gjersa të fryhen e të marrin ngjyrë të kuqrremtë.
Mbulohen me pecetë për 10 min. që të zbuten, pastaj shërbehen.

Tort e thjesht ne kushte shtepije





Përbërësit për kore (biskotë): 
3 vezë
një lugëz kakao
3 lugë arra
3 lugë miell
3 lugë sheqer

Përbërësit për mbushje:
250 g sheqer
1 të verdhë të vezës
2 filxhanë kafe të zier
250 g margarinë

Përgatitja:
Arrat imtësohen, tunden të verdhat me sheqer, u shtohet mielli, niseshteja, kakaoja dhe shkuma e të bardhëve të vezëve. Kjo masë qitet në kallëp të rrumbullakët për torta dhe piqet për 40 minuta në 170 shkallë C.

Tunden vezët me sheqer, shtohet margarina e shkrirë, kafeja, dhe kujdesshëm bashkohen. Kjo masë vihet në temperaturë të ulët dhe ngadalë, përzihet derisa të trashet.

Brumi pritet në dy ose tri shtresa dhe secila shtresë lyhet me krem. Në temperaturë të ulët shkrihet sheqeri me pak ujë, përzihet dhe lihet të ftohet. I shtohet lëngu i limonit dhe me anë të duarve formohet një lloj topi. Kjo masë qitet në tenxhere dhe zihet në temperaturë të ulët, pa vluar. Në fund shtohen kafeja dhe uiski.

Torta lyhet me glazurë dhe dekorohet me kokrra të kafesë.

Krepa me chokollat



Përbërësit:
5 veze,
gjysme litre qumesht (ne mungese te qumeshtit vetem uje),
pak kripe,
sheqer vanileje,
1 filxhan kafeje vaj,
400 gram miell.

Përgatitja:

Se pari tunden vezet pastaj shtohen: qumeshti, vaji, kripa, sheqeri i vaniles e mielli dhe tunden te gjitha. Tigani per pallaqinka, pasi ngrohet me pare, lyhet me pak vaj. Pastaj, e hedhim pak brume aq sa te krijohet nje pete e holle me trashe si prej 1mm. Pallaqinkat piqen ne te dyja anet. Keshtu vazhdon derisa te harxhohet i tere brumi.

Pallaqinkat mund te lyhen sipas zgjedhjes: me mermelat, me mjalte, me djathe etj. I mbeshtjellim ne forme roleje dhe i vendosim ne pjate.

Dredhanik me djath





Përbërësit: 
½ kg miell
300 djathë
3 lugë sheqer
1 tharm i freskët
3 lugë sheqer
½ l ujë
vaj, kripë

Përgatitja:
Në enën me tharmin hedhim dy lugë sheqer, pak kripë dhe pak ujë të vakët. Shtojmë 2-3 lugë miell, përziejmë dhe tharmin e lëmë të fryhet.

Në mesin e miellit bëjmë një vrimë, hedhim në të kripë dhe pak sheqer dhe e vëmë tharmin. Përziejmë me lugë dhe shtojmë vaj. E ngjeshim brumin, duke hedhur gradualisht ujë të vakët. Hedhim ujë derisa brumi ta fitojë dendësinë e duhur. Brumin vazhdojmë ta ngjeshim me duar në tavolinën e punës, në të cilën kemi hedhur miell.

Brumin e bëjmë në formë topi dhe disa herë e përplasim për tavoline. Në mes të brumit bëjmë një vrimë dhe në të hedhim vaj. Vazhdojmë ta ngjeshim brumin me të dy duart.

Brumin përsëri e bëjmë në formë topi dhe e lëmë në pjatë për t’u fryrë. Brumin e fryrë e presim në katër copë të njëjta nga të cilat bëjmë katër petë me madhësi të pjatës.

Petët i vëmë në tavë dhe i lyejmë me vaj. I lëmë të qëndrojnë 15 minuta.

Djathin e shtypim me pirun.

pop kek

Përbërësit:
450 gr miell
2 gota të ujit me kos(ose 2 jogurta të gatshëm)
2 vezë
1 mollë e grirë në rende
4 lugë sheqer
1 pluhur për pjekurina
1 vanil sheqer
50 gr rrush i terur
lëvorja e një limoni
sipas dëshirës 1 lugë rum

Përgatitja:
Përziejmë të gjithë përbërësit mirë.I lejmë ashtu të qëndrojnë rreth 10 minuta.Pastaj marrim me lugë gjelle nga brumi dhe i fërgojmë në vaj të nxehtë.Mund të përdorni edhe lugën e akullores ,me atë dalin petullat në formë topthi.Përmbi u qesim sheqer pluhur.

Trilece




Përbërësit:

10 kokra veze
10 luge gjelle sheqer
10 luge gjelle miell
500 ml qumesht panna (psh. hopla)
1 l qumesht kutie
350 ml qumesht i kondensuar (psh. panda)
300 ml karamel i parapergatitur
pak vaj per taven per pjekje

Pregatitja:

Ndajme te bardhat nga te verdhat e vezeve ne ene te vecanta. Shtojme sheqerin ne enen me te bardhat e vezeve dhe i rahim me mikser derisa te behen marenge. Shtojme te verdhat, te rahura me pare ne enen ku i kemi vendosur, duke i perzier ngadale me te bardhat e vezeve me tel kuzhine. Pasi te lidhen shtojme miellin gradualisht, luge pas luge, duke e perzier me kujdes me qellim qe te mos e humbasim volumin. Taven per pjekje e lyejme me pak vaj dhe e shtrojme me leter kuzhine per pjekje ne menyre te tille qe vaji te mos kete kontakt me embelsiren. E hedhim ne tave masen e pergatitur dhe e pjekim per 5 min ne furre te paranxehur ne 250 grade dhe pasi te jete pjekur siper e ulim graden e furres ne 150 grade dhe e leme te piqet edhe per 10 min te tjera. Nderkohe pergatisim perzierjen me 3 llojet e qumshtit: hedhim qumshtin panda ne nje ene per perzierje dhe shtojme qumshtin e kutise. I perziejme derisa te tretet qumshti panda. Me pas shtojme qumshtin panna dhe masa eshte gati. E heqim pandispanjen nga furra, e kthejme ne nje tave tjeter ne menyre qe ti heqim letren dhe e leme te ftohet. Pasi ftohet e presim ne sa cope te deshirojme dhe i hedhim perzierjen e qumshtit dersa ta absorboje te gjithen. E lyejme siper me karamelin e parapergatitur.

Torte Me Portokall&Cokollade

Torte Me Portokall&Cokollade


Përbërësit
6 ve
100 gr sheqer
200 gr margarin
3 lugë supe me kakao
3 lugë miell
1 pluhur për pjekurina
…për krem

500 ml ajkë e ëmbël(hoplla)
300 gr qokoladë
lëvorja e një portokalli
Fillimisht rrahim margarinen me sheqer,pastaj i shtojmë të verdhat e vezëve dhe i përziejme mirë.Pastaj i shtojmë miellin e perier me kakao dhe pluhur për pjekurina.Ne fund i shtojmë të bardhat e vezëve të rrahura me parë në shkumë të fortë.E pjekim në temperaturë 180*C për 15 minuta.

Përgatitja e kremit:
E nxejmë ajkën e ëmbël deri sa t`ia filloj me vlu dhe në të e shtojmë qokoladën e coptuar dhe e perziejmë deri sa të shkrihet.Ia shtojmë edhe lëvoren e portokallit dhe ashtu te nxehte e qesim mbi torte.E lejmë në vend të ftohtë që të forcohet kremi.

Myfle

Myfle


Përbërësit
1 pete sfoljat
350gr krem diplomatik
sheqer pluhur
1 veze per lyerje


Per zbukurim
copeza cokollate

fruta te fresketa
fruta komposto etj
Pregatisim rreth 350gr krem diplomatik sipas recetes qe do ta gjeni ketu.

Shtrojme peten sfoljat ne tavolinen e punes dhe e ndajme ne 16 pjese te barabarta. I cpojme copezat e brumit ne siperfaqe me ndihmen e nje piruni dhe i vendosim ne tave te shtruar me leter furre te larguara paksa nga njera tjetra. I lyejme me nje veze te rrahur ne siperfaqe dhe i fusim ne furre te parangrohur ne 180 grade per 10 minuta.

Pasi te kene marre nje ngjyre te arte ne siperfaqe i leme te ftohen dhe me ndihmen e nje thike ndajme cdo pete te vogel ne dy pjese (sikur hapim nje simite) duke patur kujdes te mos e prishim. Ne mes fusim kremin diplomatik me ndihmen e nje xhepi pasticerie ose ne mungese te tij me nje luge te vogel.

Embelseire Me 3 Kate Me Pana Dhe Luleshtrydhe

Embelseire Me 3 Kate Me Pana Dhe Luleshtrydhe



Përbërësit
3 Disqet te tortës sfungjer (pandispanje) te gatshem
1 kg luleshtrylle
400 g pana
50 sheqer
krem pana për të zbukuruar tortes siper.
Ne fillim lajme dhe pastrojme luleshtrydhet, i leme pak te thahen dhe i presim në gjysmë, por duhet te leme dhe pak per siper per dekorim.

Ne nje ene i hedhim luleshtryllet ,,duke ju hedhur pak sheqer,,me terezi 4-5 luge gjelle,,dhe 2 -3 luge lenge limonit ,dhe i lem aty per rreth 1 ore qe te zbuten,qe me lengun e yre te formuar dote sperkasim disqet e sfungjerit te tortes.

Per kremin:
Ne nje ene hedhim panen dhe shtojme edhe sheqerin duke i mikesuar me mikser derisa te marrim nje mase homogjene te mire.

Pastaj luleshtrydhet i shtojme brenda ne pane duke i perziere,,leme disa luge nga lengu i tyre sic thame pak me larte.

Krem Karamele



Krem Karamele

Përbërësit
6 vezë
1 litër qumësht
Një pakete vanilje
1/2 kg sheqer
Për karamelen: 5 lugë sheqer
Së pari përgatisni karamelen duke përzier mirë sheqerin deri sa të përfitoni një lëng ngjyrë kafeje të cilin do ta shpërndani nëpër tasa. Nga ana tjetër zieni qumështin në një tenxhere dhe lerëni të ftohet pak.

Në një tas rrihni duke përdorur mikser vezët se bashku me sheqerin dhe vaniljen deri sa të bëhen si shkumë. Më pas përziejeni me qumështin e vaket në zjarr të ulët.

Shpërndajeni këtë masë nëpër tasat që hudhët kremin e karameles si për parë dhe lerëni të ftohët në frigorifer për disa orëve ta shërbeni kthejini tasat mbrapsht në mënyrë që karameli të vijë sipër dhe zbukurojeni me thela qitroje.

Embelsire Me Mjalte Dhe Manaferra

Embelsire Me Mjalte Dhe Manaferra

Përbërësit
50 g xhelatinë
5 decilitra qumësht
160 g mjalte
Manaferra
Arra
4 të verdha veze
Ngroh 160 g mjaltë në zjarr derisa të bëhet një masë e lëngshme. Më pas në tenxheren ku është mjalti bashko edhe qumështin dhe 4 të verdhat e vezëve të rrahura.

Lëre në zjarr për pak minuta, pastaj hiqe dhe shto xhelatinën, të cilën më parë duhet ta kesh zbutur në ujë. Hidhe masën e krijuar në një formë pudingu dhe pastaj fute në frigorifer. Lëre të ftohet për 5-6 orë.

Pasi të jetë formuar, nxirre nga frigoriferi, përmbyse në një enë dhe hidhi përsipër mjaltë, manaferra dhe arra.

Servohet e ftohtë.

TURLI

TURLI  


Një nga gjellët që shkon mirë me ditët e nxehta të verës, si këto që po kalojmë, është turlia. E lehtë, e shijshme dhe e thjeshtë për t'u gatitur. Kam përdorur disa receta turlie por më e mira më duket kjo që po paraqes, sekreti i së cilës qëndron tek koha e tejzgjatur e gatimit.

Koha e nevojshme
20 minuta për larjen, qërimin dhe prerjen e zarzateve
70 minuta për gatimin

Për katër persona
2 qepë - priten hollë
1 hudhër e madhe - pritet në feta të holla
1 spec i vogël djegës i kuq - pritet në feta të holla; sipas dozës së djegësisë që ju pëlqen, mund ta përdorni të tërën, me apo pa fara, apo edhe vetëm gjysmë, me apo pa fara. Unë preferoj të përdor gjysmë speci djegës pa fara. Kjo sasi i jep një shije shumë të lehtë djegëse, që zakonisht është e pranueshme edhe nga fëmijët dhe të rinjtë.
2 kungulleshka - u qërohet lekura; priten në kubikë të vegjël
2 patëllxhana - lëkura qërohet ose jo, sipas dëshirës; priten në kubikë të vegjël
2 speca - priten në kubikë të vegjël
4 patate mesatare - u qërohet lekura; priten në kubikë të vegjël
2 domate - u qërohet lekura, për këte vërini për disa minuta në ujë të valuar, kështu lëkura hiqet më kollaj
1/2 lugë gjelle sheqer, kripë, piper të zi, dy lugë salce domateje, 90 ml vaj ulliri

Pasi të keni përgatitur të gjitha zarzavatet si më sipër, merrni një tenxhere të madhe e të thellë, hidhni në të gati gjysmën e vajit, qepët dhe hudhrën dhe kaurdisini së bashku deri sa te marrin një ngjyrë të verdhë, shtoni specin dhe kaurdisini për pak sekonda. Shtoni pastaj specat, patëllxhanat dhe patatet dhe kaurdisini për rreth 5 minuta. Shtoni pjesën tjetër të vajit. Kaurdisni për 5 minuta. Shtoni kungulleshkat dhe vazhdoni kaurdisjen edhe 5 minuta. Shtoni në fund domatet, salcën, kripën, piperin dhe sheqerin. Kaurdisini mirë të gjitha bashkë, shtoni rreth 200 ml ujë (ose aq sa të mos arrijë të mbulojë zarvatet) dhe lerini të ziejnë për rreth 30 minuta (temperatura mesatare). Pas kësaj, kalojeni turlinë në një tavë të thellë dhe aq të madhe saqë shtresa e turlisë të mos e kalojë 2 cm. Përpara se ta kaloni turline në tavë, provojeni edhe njëherë për kripë, shtoni kripë aq sa mendoni se duhet dhe përziejeni mirë me zarzavatet. Pastaj futeni tavën në furrën e paranxehur dhe lerëni në temperaturën 220°C për rreth 30 minuta.

Turlia mund të shërbehet me bollgur ose couscous, por mund të shoqërohet edhe thjeshtë me bukë (pak e thekur ose taze e sapo nxjerrë nga furra).

Peshk me sallatë ruse në pjatancë

Peshk me sallatë ruse në pjatancë`````

Zgjidhet peshku sa gjatësia e pjatancës, pastrohet dhe zihet nëtenxhere të posaçme ose, në mungesë, në enë me fund të gjerë sa gjatësia e peshkut ku janë hedhur rrënjë aromatike (qepë, karota, rrënjë selinoje e majdanozi).

Lihet të ftohet në lëngun e vet. Hiqet peshku me kujdes, vendoset mbi dërrasë ose tavolinë, i pritet koka dhe bishti, ndahet në dy fileta, e i hiqen me kujdes halat. Në pjatancë për së gjati vendoset sallata ruse e përgatitur me perime të ziera: patate, karota, bizele ose fasule, kastraveca turshi të prerë në kubikë dhe tul peshku të zier.

Të gjitha këto përzihen me majonezë dhe vihen në formë kodre në pjatancë duke vënë sipër dy filetat, kokën dhe bishtin duke krijuar një peshk fals. Mbulohet sipër me një shtresë të hollë majonezë dhe zbukurohet sipas gustos me gogozhare, ullinj, degë majdanozi, vezë të ziera, feta limoni etj.

Gjatë shërbimit pritet, ndahet me thikë, në mënyrë që secilit t’i takojë një pjesë peshku. Koka dhe bishti mbeten në pjatancë.

Për një peshk 1.5 kg duhen: sallatë ruse 1 kg, rrënjë aromatike për zierjen e peshkut, tul peshku të zier e të coptuar 4-5 lugë gjelle, limon 1 kokërr, ullinj disa kokrra, vezë të ziera 2 kokrra, gogozhare 2-3 copë, gjethe majdanozi për zbukurim.

.Mish qengji në furrë..........

..........Mish qengji në furrë..........

Perberesit per 4 persona

-2kg mish qengji
-2 qepe te vogla
-50gr gjalp
-5 luge vaj ulliri
-1 dege rozmarine
-sherebele
-djath i grire kackavall dele

Realizimi i kesaj recete eshte elementar: si fillim presim mishin e qengjit ne thela mesatare dhe e vendosim ne nje tave me te gjithe perberesit. E pjekim ne furre ne 180 grade duke i shtuar here pas here uje qe te mos ngjitet ne fund. Koha e pjekjes ndryshon ne baze te mishit, por ne pergjithesi nevojiten rreth dy ore per te realizuar nje pjekje perfekte.

SALLATE RUSE

SALLATE RUSE 


Perberesit
perime te perziera te ngrira
3 veze te ziera
2 tranguj te vegjel turshi
300 gr pershute ose sallam
150ml shmant
250 ml majonez

Pergatitja
Merren perimet e ngrira (mund te jene edhe perime te fresketa por te grira imet dhe te ziera mire) qe kane ne permbajtje karrote, bizele dhe patate dhe qiten ne uje te ftohet dhe kriposen pak dhe zihen derisa te zihen perimet.Pastaj ia kullojme ujin krejtesisht dhe ketyre perimeve ia shtojme vezet e ziera dhe te grira imet me dore, pastaj trangujt e grire imet, pastaj pershuten ose sallamin (ose te dyja nga pak nese keni) dhe ne fund ia shtojme shmantin dhe majonezen dhe e perziejme mire dhe e leme ne nje ene te qelqit te thelle qe te pushoi se paku nja tri ore ne frigorifer. Kjo sallate mund te sherbehet me mish te pjekur ose shtojce ndonje specialitet tjeter.

MISH VICI ME PATATE

MISH VICI ME PATATE ...

Përbërësit

- 250 gr fileto vici
- 600 gr patate
- 1 qepe
- 4 luge vaj ulliri
- 1 tufe bishta qepesh te njome
- kripe, piper

Përgatitja

Zieni patatet për 10 minuta, qërojini dhe me pas kalojini ne rende, ndajeni ne 4 pjese te barabarta. veç, copëtoni bishtat e qepës pasi ti keni lare dhe ndajini dhe këto ne 4 pjese te barabarta. Me një thike ndani ne copa filetat e mishit dhe ndajini dhe këto ne 4 pjese te barabarta. Punoni me dore përbërësit për çdo pjese dhe me pas vërini ne një ene me vaj dhe skuqini, përsëriteni këtë me te gjitha pjesët e ndara. Vëreni ne pjata dhe shërbejini.

MUSAKA ME PATATE

MUSAKA ME PATATE ...

Përbërësit
1/2 kg.mish i bluar,
2 qepë,
2 dcl vaj ulliri,
1/2 tubë majdanoz,
1 kg.patate,
3 vezë
2 dcl qumësht,
kripë,
piper.

Udhëzimet
Qepa pastrohet dhe pritet imët.
Fërgohet në yndyrë gjersa të zverdhet.
Hidhet specall dhe mishi i bluar.
Fërgohet pak,shtohen majdanozi i grirë hollë,kripa piperi.
Në ndërkohë,qërohen,lahen dhe priten në rrath patatet.
Gjysma e patateve shtrohen në tepsi të lyer me yndyrë.
Derdhet yçi i përgaditur dhe rrafshohet.
Mbi yç rradhiten patatet e mbetura,shtohet ¼ l.supë ose ujë dhe tava futet në furrë të nxehtë me temp.250 gradë C për t’u pjekur gjersa të shterret lëngu.
Vezët tunden,shtohet qumështi dhe masa derdhet mbi patate të skuqura.
Hidhet pak vegetë dhe prap kthehet në furrë të nxehtë me temp.200 gradë për t’u pjekur edhe 10 min.
Patatet mund të përgaditen edhe pa vezë,në këtë rast,hidhet më tepër supë ose qumësht.

Akullore me Cokollate




...Akullore me Cokollate...


Përbërsit:


100 g cokollat
120 gr.sheqer
6 të verdha veze
3/4 l qumesht 

Pergatitja.
Zieni qumështin. Në një tigan tretni në banjo-mari çokollatën e grimcuar me disa lugë qumësht të nxehtë dhe pastaj hidheni kremin e përftuar në qumështin e mbetur. Në një tenxhere punoni të verdhat e vezëve me sheqerin derisa të përftohet një masë e bardhë dhe e fryrë. Hollojeni me qumështin me çokollatë të hedhur ngadalë. Vendoseni në zjarr në flakë të ulët dhe duke e përzier, lëreni që kremi të trashet por pa arritur të ziejë. Filtrojeni kremin nëpërmjet një kullese, hidheni në një enë dhe lëreni të ftohet duke e përzier herë pas here. Vendoseni në makinën e akullores dhe hiqeni pas 20 minutash.